Provence bästa viner – så mycket mer än bara rosé

Jag som ansvarar för Provence Specialisten heter Göran Boman, författare till de kritikerrosade böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” samt ”The Wines of Provence – Tricolour”. Den  engelska versionen av boken diplomerades våren 2020 av den prestigefyllda internationella tävlingen Gourmand Awards och boken The Wines of Provence – Tricolour kan nu använda titeln ”Best in the World 2020” i kategorien ”French Wine”!

De bästa vinproducenterna i mina böcker är oftast småskaliga, den minsta har endast 3,91 hektar (!) och gör bara två vita viner, där vinbonden själv är djupt delaktig i vinodlingen och vinfram­ställningen. Eftersom produktionen är alldeles för liten för att komma in på det svenska vinmonopolet så ger istället Provence Specialisten dig möjlighet att botanisera i ett stort urval av de allra bästa vinerna från Provence från mina böcker och som du annars bara kan köpa på plats.

Fokus är på den okända skatten av de vita och röda vinerna som finns i alla appellationerna i Provence, samt under den varmare årstiden även roséviner, men då roséviner av högre kvalité och med mer karaktär än de som är mer lättillgängliga i Sverige och som dessutom i vissa fall kan lagras i upp till 20 år!

För logistiken, från er beställning till leverans ända hem till er dörr, samarbetar jag med Franska Vinkompaniet som sedan 2012 har specialiserat sig på att leverera franska kvalitetsviner från mindre vinbönder.

Med mitt vinurval så är målsättningen att leverera unika kvalitetsviner oberoende av vilka viner ni köper:

NYTT: Hans Artberg, en erfaren och respekterad vinskribent, skrev  i september på artbergomvin.nu: Härliga viner, speciellt de från Ch Grand Boise och Domaine Hauvette. Inte fancy, jetsettare med ”extra allt”, utan rena goda finstämda Hantverk. Viner för kropp och själ.

Perfekt nu också att ha Görans fylliga Provencebok att kolla i.

Hans Artberg har nu provat ytterligare viner och vi kan inte låta bli att klippa lite från det han i november skrev på sin hemsida: ”Nu dricker jag mest standards – plus ”rekommendationer” från pålitliga nätfirmor (Franska Vinkompaniet, Provence-Specialisten……. 

”Enda sättet att bedöma vin är att dricka det till mat.” Är det så? ……Nätköpen. Hur skulle jag ha bedömt dem blint? Hade jag fångat druvorna i Terrebrune Bandol Rouge, Grand Boise 1610 Rouge och Gavoty Cuvée Clarendon (Mourvèdre, Syrah resp Rolle)? Förhoppningsvis. Men samtidigt upplever jag att det här är drickviner mer än provningsviner. Med sin finstämda frukt/syra som allra bäst vid middagsbordet. 

À propos Domaine Gavoty ovan. Deras rosé (Grenache/Cinsault/Syrah) är den bästa jag provat. Sopar banan med Systemets samlade.”

Välkomna att prova mina utvalda kvalitetsviner
Göran Boman

P.S. Vill du följa vad som händer inom Provence vinområden så titta in på hemsidan ”Wines of Provence” och dess blogg eller följ på Facebook ”The Wines of Provence – Tricolour book”. Där kan du även få mer information om böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” samt ”The Wines of Provence – Tricolour”. Den information om Provence vinområden och producenter som presenteras här kommer från dessa Copyright skyddade böcker.