Provence

En mångfald av olika förutsättningar ger underbara viner med karaktär

Redan de gamla grekerna började för 2600 år sedan odla vin här, så i Frankrikes äldsta vinregion finns det en lång tradition av vinodling. När romarna senare tog över och bildade Provincia Romana (”Provence”) så var kvaliteten så bra så att vinerna konkurrerade ut romarnas egna viner och det beordrades att rycka upp vinstockarna.

      

Idag är det, jag är benägen att säga tyvärr, rosévinerna som dominerar produktionen med runt 90%. Den provensalska bleka rosévinsstilen med friska och aromatiska viner  har blivit världsledande men tyvärr så gör detta att de fantastiska vita och röda vinerna döljs bakom flodvågen av rosé och att produktionen av dessa viner minskar. Kvaliteten på viner i alla de tre färgerna har ökat dramatiskt under de senaste 20 – 30 åren men som sagt, Provence är tyvärr för de flesta enbart känt för sina roséviner.

Förutsättningarna för att producera fantastiska vita och röda viner är extremt bra här, dvs den för franska viner så viktiga terroiren är gynnsam för producera kvalitetsviner med karaktär och som varierar mellan olika områden. Här finns ett gynnsamt klimat, som dessutom varierar stort mellan kustnära områden och områden inlands där de ligger skyddade av bergsmassiv, en Mistral vind som blåser torrt efter regn och som gör Provence ledande i Frankrike avseende ekologiska viner och en jordmån med stort inslag av kalk som trots det varma klimatet gör att vinerna är friska och aldrig blir för tunga.

De vita vinerna är ofta en blandning av flera druvsorter som de sydfranska Clairette, Grenache blanc, Semillon, Ugni blanc och Marsanne. I doften kan man hitta vita blommor, exotisk frukt och gul frukt och vinerna har ofta en viss fyllighet och kan ha inslag av fetma och, speciellt för kustnära områden, lite sälta. Genom sin rundhet och generositet så passar de utmärkt till mat.

En druva som håller på att bli Provence signum är Rolle (Vermentino) och det är den enda druvan som förekommer som endruvevin. Vanligen är vinerna friska och aromatiska men beroende av vinifieringen så kan de vara mer runda och generösa, syran är alltid på en bra nivå. Vinerna har en doft av vita blommor, päron, exotisk frukt och citrus frukter. Har ni inte provat Rolle druvan så passa på, kanske blir den, liksom för mig, en av favoritdruvorna!

De röda vinerna är alltid en blandning av flera druvsorter och där arbetshästarna är Syrah och Grenache där ofta en mindre andel av Mourvèdre och även Cabernet Sauvignon ingår för att öka komplexiteten och ge lite mer kryddighet till vinet. Trots det varma klimatet så är vinerna inte alltför fruktdrivna och fylliga utan de har en fräschör och man kan finna kryddiga inslag från den omgivande buskvegetationen, som kallas garrigue.

Grenache bidrar med frukt, generositet samt varma röda bär som hallon och med ålder kommer kryddiga toner. Syrah bidrar med färg, struktur, tanniner och mörka bär som björnbär och blåbär och med en kryddighet som peppar och lakrits. Andra druvor som används är Carignan (ger kryddiga röda bär), Cinsault (ger mjukhet och röda frukter) samt Mourvèdre (adderar färg, tuffa tanniner, syra, mörka bär och kryddighet och som med ålder utvecklar en härlig bouquet).

Vinerna görs dels i en stil som kan, och ibland bör, lagras och dels i en lite lättare och fruktigare stil som passar väl att dricka aningen kyld under den varmare årstiden. För den som letar efter tuffare viner med hög strävhet så ska man leta efter viner med hög andel av Mourvèdre druvan och då speciellt vinerna från världens bästa område för druvan som är Bandol.

Rosévinerna från Provence är som nämnts världsledande och även om fokus för Provence Specialisten inte är rosé så bör något nämnas. De ljusa vinerna fås genom att skörda på morgonen innan värmen kommer och sen att snarast pressa druvorna under en kort tid i vinpressen och under hela vinmakningsprocessen undvika för höga temperaturer. Doften är frisk med aromer från frukter och ibland blommor. Upplevelsen i munnen ska vara uppfriskande med en palett av frukttoner, syran ska vara frisk eller balanserad och vinet ska ha en viss fyllighet men ändå vara friskt.

Fatlagring görs ofta för de vita och röda vinerna av högre kvalité och fatade roséviner produceras allt oftare. Lagring sker på fat av olika storlek: 225 liters barrique, demi-muid på omkring 600 liter eller, som är mycket vanligt och typiskt för Provence, på stora fat som kallas foudres som kan innehålla 1 000 till 20 000 liter eller mer. Foudren ger i stort sett ingen eksmaks påverkan på vinet förutom micro-oxideringen genom eken och de mindre faten är normalt inte kraftigt rostade för att inte påverka smakprofilen för mycket, vinets terroirkaraktär ska ju bevaras.

I Provence finns nio olika vinområden, så kallade ursprungsskyddade appellationer (AOP, Appellation d’Origine Protégée):


Mycket, mycket mer finns att läsa i mina kritikerrosade böcker ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och den utökade engelska versionen ”The Wines of Provence – Tricolour”. ”Att böckerna har kvaliteter utöver det vanliga visas av att den engelska versionen av boken just har vunnit svenskt pris i Gourmand Awards 2019 i kategorin ”Franska Viner” och är nominerad till ”Gourmand Awards Best in the World” tävlingen 2020! Böckerna köper du enklast och billigast i Provence Specialistens butik eller genom att kontakta mig. Mer information finns på Facebook: The Wines of Provence – Tricolour book


Du har kanske undrat över den vackra flaggan i loggan? Det är en historisk inofficiell provensalsk flagga som består av en röd bro över den kända franska liljan.  Flaggan symboliserar då det av huset Anjou styrda grevskapet Provence i slutet av 1400-talet gick upp i den franska gemenskapen. Flaggbilden från Wikimedia Peter Potrowl