Château la Tulipe Noir

En ambitiös vingård där Mourvèdre och Tibouren druvan stortrivs

Alain Baccino var positiv vid besöket men har sen inte fått några svar. för små, för många leveranser?

Kontakta honom igen under början av 2020.

Den 20 hektar stora numera ekologiska vingården köptes av familjen Baccino 2009 när dottern Audrey Baccino, efter att ha studerat oenology, gick med i den familjeägda vingården Domaine des Peirecèdes. Sedan 2017 är även hennes syster Leslie med i vingården. Vingårdens namn kommer från att tulpaner tidigare odlades här.

All vinproduktion sker på familjens vingård Domaine des Peirecèdes, men på Château la Tulipe Noire är det Audrey som är drottningen och som bestämmer över sina egna viner. Domaine des Peirecèdes är en vingård med långa traditioner och Audrey är femte generationens vinmakare. Att det finns kompetens och ambition i de två vingårdarna framgår av att pappa Alain Baccino har varit verksam i en rad olika vinorganisationer som ”Syndicat des Vins Côtes de Provence”, ”Centre du Rosé Recherche et Expérimentation” och han var till mitten av 2018 ordförande för både CIVP och Chambre d’Agriculture du Var.

Skörden av samtliga druvor, inklusive de till de röda vinerna, sker maskinellt på natten innan de transporteras till vineriet där två personer utför sortering. Man anser att det i Provence är alldeles för varmt för att skörda manuellt under dagtid.

För rosévinerna görs kall maceration mellan 6 och 48 timmar och det kan ske i pressen eller i tank. Pressning av druvorna till rosévinerna sker mjukt i en pneumatisk press under fyra timmar och med få rotationer för att undvika extraktion av tanniner, därefter ske en kall débourbage under 72 timmar. Audrey analyserar aromerna under pressningsförloppet och delar upp musten i från fyra upp till sex olika partier som sen jäses separat. När vinerna är färdigjästa och klarade genom sedimentering så blandas vin från olika tankar, från upp till 15 tankar, för att få det optimala rosévinet.

Jäsning sker på rostfria temperaturkontrollerade tankar. Det finns även roterande jäsningstankar som ibland används för rödvinerna, beroende av årgångens egenskaper eller om vinet ska bli ett lagringsvin. För rödvin används endast den naturliga jäst som finns på druvorna och i vineriet. Ekfatslagringen sker på 400 liters franska demi-muid fat där 30% av faten är nya och de övriga är upp till två år gamla.

Det är bara ca 5 km från Medelhavet och därmed är klimatet maritimt, det har samma typ av jord som i Peirècedes. Vinodlingen ligger på en sluttning med en fin utsikt över Mont Coudon, en stor del av vingården är planterad med den Provençalska Tibouren druvan.

Prisklass: ??-???

Viner:

  • Château Tulipe Noire Blanc är gjort på enbart Clairette druvan, 12 timmars macération pelliculaire.
  • Château Tulipe Noire Rosé på Provence egen rosévinsdruva Tibouren ca 80% samt Grenache, 8 timmars macération pelliculaire.
  • Château Tulipe Noire Rouge på Mourvèdre ca 70% samt Grenache, har legat ett år på 400 liters franska demi-muid fat.

Priset anges i butiken för de viner som är tillgängliga just nu.