Château Simone

Provensalska ikon viner

En av Franska Vinkompaniets kvalitetsproducenter som är utvald av ProvenceSpecialisten.

Vi är mycket stolta och hedrade att nu äntligen, efter ett mycket långt och träget arbete, ha fått förtroendet att sälja Château Simones viner i Sverige! Här talar vi om ett äkta Château med tinnar och torn samt med traditioner där vinproduktionen går tillbaka 500 år! Deras viner är extremt karaktärsfulla och det vita ikon-vinet anses vara sydfrankrikes bästa vita vin!

Château Simone ägs sen 1830 av familjen Rougier och eftersom Simones 25 hektar utgör en stor del av appellationen så dominerar de kraftigt. Det var Jean Rougier som ansökte om ”Château Simone AOC” som sen 1948 blev Palette AOC. Château Simone är måna om att bevara och föra traditionen vidare. Ett bevis på detta är det stora antalet druvsorter som återplanterades efter phylloxeran. Vinstockarna har en medelålder av 50 år och vissa parceller är mer än 125 år gamla! De av pinjeträd omgivna vinodlingarna ligger på kalkhaltiga nordsluttningar i omgivningen runt slottet. Kemiska gödningsmedel och syntetiska produkter är förbjudna.

Sortering av druvorna sker först ute i vingården vid den manuella skörden och sen när druvklasarna, som transporteras i lådor om 40 kg, kommer till vinkällaren. Vinfieringsmetoderna är traditionella och klassiska med vertikala pressar för att få en mjuk pressning  och där vinerna sen jäses med den naturliga jästen. Vinkällaren ligger i de gamla källarna som munkarna högg ut under 1500-talet vilket ger idealiska förhållanden för vinlagringen.

Vinerna är exceptionella och tidningen La Revue du Vin de France har gett de bästa årgångarna av det vita vinet och rosévinet 19/20 poäng medan det högklassiga röda vinet genomgående får 16 – 16,5/20 poäng. Vinerna har en extrem lagringsbarhet, de bättre årgångarna av det vita vinet kan lagras i tiotals år.

Château vinerna finns i alla de tre färgerna och vinstockarna är i medeltal 50 år gamla. Vinerna har unika karaktärer och kvalitéer och det vita Château vinet får anses vara ett provensalskt ikon-vin.

Prisklass: $$$$-$$$$$

Viner:

  • Château Simone Blanc görs huvudsakligen på Clairette druvan men även Grenache blanc, Ugni blanc, Bourboulenc och Muscat blanc. Lagras på mindre foudres i 18 månader och sen ett år på barrique.
  • Château Simone Rosé görs på druvorna Grenache, Mourvèdre, Cinsault, Syrah, Castet, Manosquin, Carignan och Muscat! Lagrat på mindre foudres “sur lie”.
  • Château Simone Rouge har samma druvsammansättning som rosévinet och är lagrat på mindre foudres under 8 månader och sen på barrique under ett år.

Priset anges i butiken för de viner som är tillgängliga just nu.