Château Tour Saint Honoré

Både superba Provence viner och experiment viner!

Vingården har gamla anor då egendomen långt tillbaka ägdes av en adelsfamilj. Byggnaden är från 1700-talet och bär spår från den tidens vintillverkning, exempelvis så användes tornet på gården för att pressa druvor och vinet rann sen via terrakottaledningar ner till tankarna som var klädda med glasplattor. Château Tour Saint Honoré består genom sammanslagningar av tre olika vingårdar och vinerier och för att få en effektivare hantering så har ett nytt vineri börjat byggas som beräknas vara klart i slutet av 2020.

Vingården om 30 hektar består huvudsakligen av skifferhaltiga jordar och ligger söder om Mauresmassivet. Gården har varit i familjen i fem generationer och drivs idag av makarna Serge och Chantal Portal som förutom att ha satsat på modern vintillverkningsutrustning även satsat på att ställa om vinodlingen. Sedan 2013 så är vinerna ekologiska och senare även vegancertifierade.

Prisklass: $$ – $$$

Viner:

  • Cuvée TSH Blanc är producerat på huvudsakligen Vermentino (Rolle) och en mindre del Ugni blanc.
  • Cuvée Olivier Blanc är producerat på huvudsakligen Vermentino och och en mindre del Semillon. Hälften av Vermentino vinet har legat sur lie under 5 månader medan resten har vinifierats och lagrats på fat.
  • Cuvée TSH Rouge är producerat på drygt hälften Syrah och sen Grenache och Cinsault.
  • Cuvée Olivier Rouge är producerat på lika delar Cabernet sauvignon, Syrah, Mourvèdre samt en mindre andel Grenache. Lagrat på 600 liters demi-muid fat varav 10% är nya.
  • Cuvée H.A. Rouge Cinsault, ett vin producerat på 100% Cinsault från stockar som är 54 år gamla, lagrat på ekfat under 6 månader.
  • Cuvée H.A. Rouge Carignan, ett vin producerat på 100% Carignan från stockar som är 75 år gamla, lagrat på ekfat under 6 månader.
  • Cuvée H.A. Rouge Mourvèdre, ett vin producerat på 100% Mourvèdre från stockar som är 50 år gamla, lagrat på ekfat under 6 månader.

Priset anges i butiken för de viner som är tillgängliga just nu.