Domaine de Gavaisson

Provence i särklass bästa vita viner?

Nordväst om Lorgues har ägarinnan Gerda Than, med Österrikiskt ursprung, åstadkommit en äkta oas mitt ute på landsbygden då hon runt det gamla huset har skapat en vacker park och en damm med en naturlig källa, parken är medtagen bland ”Parcs et Jardins de France”. På grekiska betyder Gavaisson ankomst till det förlovade landet och det stämmer utmärkt med denna oas. I parken trivs getter och får och i dammen simmar svanar och änder.

Gården köptes 1992 och istället för att producera ännu ett provensalskt rosévin så bestämde sig Gerda för att rycka upp vinstockarna i den då övergivna vingården och planterade om den med Rolle och Semillon och följaktligen produceras enbart vita viner vilket är unikt i Provence. Vingårdsarealen är endast 3,91 hektar vilket är den minsta i Côtes de Provence. Jorden utgörs av kalkhaltig lera, vingården är terrasserad med stenmurar, vilket är ovanligt i Provence eftersom det är dyrt att underhålla, men här skyr man inga medel för att få kvalité. Vingården är ekologiskt certifierad och man är extremt mån om att bevara mikrofloran och mikrofaunan både i vingården och i den intilliggande olivlunden. Mycket manuellt arbete läggs ner i vingården, exempelvis så görs plöjningen närmast vinrankorna med häst, för att skära av ytliga rötter och tvinga ner rötterna på djupet för att ”suga upp” terroirkaraktären.

Det moderna vineriet är inrymt i en gammal lokal där man tidigare hade får och det är intressant att se den moderna tekniken i detta gamla utrymme. Utrustningen omfattar exempelvis vibrationsmatat sorteringsbord, pneumatisk press, rostfria tankar, betongägg och nya barriquer.

Skörden på de mot söder liggande och terrasserade vingårdarna görs manuellt och startar redan kl 02:00 så skördearbetarna måste ha pannlampa på sig, ytterligare en sortering görs när druvorna i sina små lådor anländer till vineriet. Efter sorteringen pressas de hela druvklasarna och musten skyddas av kolsyra mot oxidering. Efter kall sedimentering på rostfria tankar så jäses musten och då enbart med den naturliga jästen. För att utveckla karaktären och producera vingårdens fantastiska viner så anlitas oenologen Emmanuel Gaujal och för att ytterligare visa på vingårdens ambition så anlitas Julia Scavo, 3:e  bästa sommelier i Europa 2017, för att beskriva vinerna!

Prisklass: $$$-$$$$$

Viner:

  • Inspiration är producerad av 80% Rolle och 20% Semillon, jäses och lagras på rostfria tankar. Lagras på sin fällning (fine lees) fram till att vinet blandas.
  • Emotion är också producerad av 80% Rolle och 20% Semillon men jäses och lagras på 1/3 rostfria tankar, 1/3 på betongägg och 1/3 på nya mediumrostade barriquer för ytterligare komplexitet. Lagras på sin fällning (fine lees) fram till att vinet blandas.

Priset anges i butiken för de viner som är tillgängliga just nu.