Domaine de la Ferme Blanche

Med traditioner sen 1714!

En av de större vingårdarna i Cassis på 30 hektar bestående av kalkhaltig lerjord belägen ca en km från havet. Vingården är den äldsta i Cassis och har varit i samma ägarfamilj sen 1714 och den drivs nu av vår värd Jérômine Paret som till sin hjälp har oenologen Philippe Garnier. Vineriet äldsta delar går ända tillbaka till då vingården skapades och det har moderniserats så från 2015 sker numera jäsning på rostfria tankar istället för belagda betongtankar, allt för att bevara friskheten hos vinerna.

Från årgång 2016 är vinerna ekologiskt certifierade. Skördeuttaget ligger runt 35 hl/ha, dvs. 10 under det i Cassis maximalt tillåtna. Skörden sker för hand och druvorna transporteras till vineriet i små lådor. Skörd sker ungefär mellan mitten av augusti till mitten av september. Produktionen utgörs av 80% vitt, 15% rosé och 5% rött.

Man eftersträvar att inte ha för mycket frukt i de vita vinerna och istället ha en hög mineralitet och då är Sauvignon Blanc druvan perfekt. För att få en hög syra i vinerna så skördar man Marsanne, Sauvignon Blanc och Ugni Blanc först.

Prisklass: $$$

Viner:

Cassis Classique Blanc på Marsanne, Clairette, Ugni blanc, Sauvignon blanc och Bourbolenc.

Blanc Excellence produceras på lika delar Marsanne och Clairette. En del av vinet jäses och lagras på svagt rostade barriquer av varierande ålder.

Priset anges i butiken för de viner som är tillgängliga just nu.