Domaine de Terrebrune

En tre-stjärnig vinmakare med terroir i fokus!

En kvalitetsvinmakare som i 2020 års upplaga av den mycket ansedda vinguiden “Guide Vert – Frankrikes bästa viner” (utgiven av La Revue du Vin de France) belönas med högsta betyget, 3 av 3 stjärnor! Vid mitt senaste besök hade detta just offentliggjorts och ägaren och vinmakaren Reynald Delille var mycket lycklig över att han nu var i den bästa kategorin av vingårdar i Frankrike, speciellt som endast tre vinmakare i Provence har tre stjärnor.

En unik vingård om 30 hektar som ända från att den började anläggas 1963 arbetat ekologiskt, den ligger alldeles i den sydöstra utkanten av Bandol appellation med en terroir som avviker från övriga Bandol. På upp till två meters djup består jorden av kalkstensgrus i ett brunt lerskikt och under detta blå kalksten i vars sprickor vinrankornas rötter letar sig ner och suger upp mineralitet. Marken kallas Trias från tidsperioden då den skapades medan marken i övriga Bandol är från den yngre Krita perioden. Det bruna lerskiktet har gett upphov till vingårdens namn, Terrebrune – den bruna jorden.

Jämfört med de flesta andra vingårdarna så ligger Terrebrune närmare Medelhavet och är därmed mer påverkad av havet vilket Mourvèdre druvan gillar, så sammantaget så har vingården en unik terroir som ger en speciell karaktär åt vinerna. Jämfört med många andra Bandol viner så är de röda vinerna mindre robusta, med mindre aggressiva tanniner och med mer elegans. För de som gillar bouqueten i mycket gamla viner så är det intressant att vinerna av samtliga tre färger har en extrem lagringsbarhet: det vita vinet 10 – 15 år, rosévinet 20 år och det röda vinet 30 år!

Skördeuttaget hålls nere genom att tillämpa så kallad grön skörd under vår och sommar med målet att en vinstock ska ge en vinflaska. Vid skörden sorteras druvorna ute i vingården och transport till vineriet sker i plastbackar som rymmer 30 kg druvor. Efter krossning så går druvorna direkt till press eller tank med utnyttjande av gravitationen. Jäsning sker på temperaturkontrollerade rostfria tankar placerade i källaren under mark och därefter lagras de röda vinerna under 18 månader på 40 till 60 hl stora foudres.

Prisklass: $$$ – $$$$

Viner:

  • Terrebrune Blanc med druvsammansättningen Clairette 50%, Ugni Blanc 20%, Bourboulenc 20%, Rolle 5% och Marsanne 5%.
  • Terrebrune Rosé är direktpressat med druvsammansättningen Mourvèdre 60% samt Grenache 20% och Cinsault.
  • Terrebrune Rouge på Mourvèdre 85%, Grenache 10% och Cinsault 5%, lagrat på stora foudres under 18 månader.

Priset anges i butiken för de viner som är tillgängliga just nu.