Domaine du Deffends

Juridikprofessorn som sadlade om

Alldeles utanför staden Saint-Maximin, känd för den stora basilikan Sainte Marie Madeleine, ligger vingården Domaine du Deffends på kullen med samma namn, ”Colline du Deffends”. Vingården är på 14 hektar och ligger på 420 meters höjd, den är helt omringad av skog vilket ger en speciell terroir och man är oftast skonad från de hagelstormar som drabbar vingårdarna nedanför kullen. Hela området är skyddat av det höga Sainte Baume massivet så klimatet är gynnsamt med stora temperaturväxlingar som ger karaktärsfulla viner med stor friskhet.

Den övergivna vingården köptes 1963 av juridikprofessorn Jacques de Lanversin och på den tiden var detta område inte alls känt för att kunna producera kvalitetsviner. Men eftersom Jacques alltid drömt om en egen vingård så började han efter fyra år det mödosamma arbetet att tillsammans med vänner rycka upp de befintliga Aramon druvstockarna för att plantera provensalska kvalitets druvstockar plus hans speciella älsklingsdruva, Viognier. Druvorna såldes i början till kooperativ och det egna vineriet byggdes först 1981, återigen med mycket arbete utfört av Jacques som exempelvis själv gjöt betongtankarna.

Idag är det syskonen Anne och Emmanuel Lanversin som driver vingården som sedan 2014 är ekologiskt certifierad. För att undvika skador på druvorna så skördas Viognier druvorna manuellt med start redan kl fem på morgonen medan de övriga druvorna skördas maskinellt under natten.

De vita vinerna samt vissa rödviner lagras på ekfat med en storlek mellan 600 och 2000 liter där faten har en lätt eller medelrostning, faten byts ut efter två år.

Domaine du Deffends karaktärsviner är det röda lagringsvinet Champs de la Truffière och det druvrena Viognier vinet. Då Viognier inte är en inom appellationen godkänd druva så säljs Viognier vinerna som IGP (Indication Géographique Protégée) viner.

Prisklass: $$$

Viner:

  • Champ du Sesterce på Rolle ca 80% samt Viognier, en del av Viognier vinet har lagrats på ekfat.
  • Viognier de Jacques på enbart Viognier. Delvis jäst och lagrat på ekfat.
  • Rosé d’une Nuit på Grenache och Cinsault
  • Champs du Bécassier på Syrah, Grenache och mindre mängder Cabernet sauvignon/Cinsault.
  • Champs de la Truffière på ungefär lika delar Syrah och Cabernet sauvignon, delvis lagrat på demi-muid fat under drygt ett år
  • Marie Liesse på Grenache 95% och resten Syrah. Vinet lagras på tank i hela 10 månader innan det buteljeras.

Priset anges i butiken för de viner som är tillgängliga just nu.