Domaine Gavoty

Rolle pionjären som vågar vägra ek och älskar rosé

En gård med långa traditioner, den har varit i Gavoty familjens ägo sen 1806 och det är idag Roselyne Gavoty, 8:e generationens vinodlare, som från och med 1985 leder vingården tillsammans med sin make Hervé. Det är rosévinerna som är Roselynes stolthet och det inte bara för att vinerna nu har blivit så populära utan för att marken som består av kalksten, från Triasperioden, och lera passar så bra för just roséviner. De vita vinerna produceras på enbart Rolle där Gavoty var en av pionjärerna att plantera Rolle i Côtes de Provence så de äldre vinstockarna och terroiren gör de vita vinerna fantastiska, speciellt om man har tålamod att vänta många år så vinet för utvecklas. Marken behåller fukten väl även om det vissa år kan bli väl blött.

Från årgång 2020 är vingården ekologiskt certifierad och eftersom konverteringen tar tre år så har ekologiska metoder tillämpats för årgångarna 2017, 2018 och 2019.  Den omfattar 50 ha, varav 18 hektar IGP, och den ligger precis i kanten av Côtes de Provence där klimatet i skuggan bakom Mauresmassivet kan vara hårt, det visade sig under 2017 då man tappade 70% av skörden p.g.a. frosten i april och inte blev det bättre 2018 då man tappade 60% p.g.a. en hagelstorm i juni. Men med ett hårdare klimat, med större temperaturvariation över dygnet, så blir det samtidigt bättre förutsättningar för kvalitetsviner. Det hårda klimatet innebär att röda viner bara kan produceras vissa år. För ett år med bra förutsättningar produceras ca 70% rosévin och sen ungefär lika delar vitt och rött.

Det var inte alls sjävklart att Gavoty och omkringliggande vingårdar skulle ingå i Côtes de Provence när appellationen skapades 1977. Roselynes far och kusin jobbade hårt med detta och de lyckades till slut med bl.a. geologiska studier hitta argument för att få ingå i appellationen.

Roselyne är en ambitiös kvinna med bestämda åsikter om vinodlingen och vinmakandet. Exempel är, förutom stoltheten över sitt rosévin, att vinet ska spegla terroiren och inte vara något som man åstadkommer i vinkällaren med exempelvis tillsatt jäst, att det verkliga skördeuttaget är mycket viktigt och att hon skarpt ogillar all form av smaksättning från ekfatslagring.

Skörden sker maskinellt under morgonen mellan klockan två och åtta, allt för att bevara fräschören. För rosévinerna så utförs innan pressning en macération pelliculaire i tank, vilket numera är ovanligt då detta oftast görs i pressen, under 3 – 5 timmar för Grenachedruvan och 5 – 7 timmar för Cinsaultdruvan och denna lite längre macerationstid gör att vinerna får en mer kopparliknande färg. Den tillsatta jästen är neutral för att inte påverka vinets doft eller smak och man arbetar även med att använda jäst som är framtagen från jäststammar på vingården, experimenten ser mycket lovande ut.

Andra områden där Gavoty driver utvecklingen framåt är:

  • Upplåter mark till föreningen LES VIEILLES BRANCHES som forskar med målet att kunna undvika ympning av Vitis Vinifera vinstocka !
  • Experienterar med att plantera både normalt ympade vinstockar samt vinstockar där ympningen sker ett år efter planteringen
  • För att vinerna ska få ännu mer terroir karaktär så börjar man studera biodynamisk odling med support av Nicolas Joly

Vinerna finns i två serier; Grand Classique och Cuvée Clarendon där Clarendon produceras från de äldre vinstockarna. Det sistnämnda namnet kommer från Bernard Gavoty som var musikkritiker på tidningen ”Le Figaro” och som skrev under pseudonymen Clarendon. Eftersom Roselyne ogillar ek så lagras inget vin på ekfat.

Den franska vinguiden Bettane+Desseauve ger näst högsta betyg, dvs fyra stjärnor till Domaine Gavoty.

Hans Artberg, en erfaren och respekterad vinskribent, skriver på artbergomvin.nu:
Enda sättet att bedöma vin är att dricka det till mat.” Är det så? ……Nätköpen. Hur skulle jag ha bedömt dem blint? Hade jag fångat druvorna i Terrebrune Bandol Rouge, Grand Boise 1610 Rouge och Gavoty Cuvée Clarendon (Mourvèdre, Syrah resp Rolle)? Förhoppningsvis. Men samtidigt upplever jag att det här är drickviner mer än provningsviner. Med sin finstämda frukt/syra som allra bäst vid middagsbordet.

À propos Domaine Gavoty ovan. Deras rosé (Grenache/Cinsault/Syrah) är den bästa jag provat. Sopar banan med Systemets samlade.”

Prisklass: $$ – $$$$

Viner:

  • Grand Classique Blanc på 100% Rolle
  • Cuvée Clarendon Blanc på 100% Rolle
  • Grand Classique Rosé på druvorna Cinsault, Rolle, Grenache och Syrah
  • Cuvée Clarendon Rosé på Grenache som dominerar och sen  Cinsault och Syrah
  • Cuvée Clarendon Rouge på Syrah som dominerar samt Cabernet sauvignon och Grenache
  • Storia på 100% Carignan

Priset anges i butiken för de viner som är tillgängliga just nu.