Domaine Hauvette

2020 års bästa franska vinmakare (!!!) och Provence bästa *** producent för alla de tre färgerna!

Vinmakaren Dominique Hauvette utsågs i januari till 2020 års vinmakare av den franska vintidningen La Revue du Vin de France!

Det var Dominiques kärlek till Provence och passionen att föda upp tävlingshästar, arabiska fullblod för uthållighetstävlingar, som fick henne att avsluta sin karriär som advokat i Savojen och istället flytta till Provence. Sen provade hon på det för henne helt nya området att producera vin…

Vingården har ett mycket högt anseende och det hårda och envisa arbete som den diskreta och mycket kunniga Dominique Hauvette har lagt ner från 1988 har placerat henne i topp inte bara i Provence utan i hela Frankrike. I vingården på 16,5 hektar tillämpas biodynamisk odling och då den ligger norr om Alpilles bergen så har den ett för området kallare klimat. Även om 80% av produktionen är röda viner så får hennes rosévin och vita viner minst lika bra omdömen i vinprovningar. Fokus i vingården är, naturligtvis, att få så friska och perfekta druvor som möjligt. Man eftersträvar en stil på vinerna som är komplex och elegant så det är stort fokus på druvornas mognad och att undvika alltför kraftig extraktion under vintillverkningen.

Dominique började redan för mer än 10 år sedan att använda äggformade jästankar i betong, om 600 liter, och var därmed bland de allra första med detta, och detta för att påverka vinets smak så lite som möjligt. I vineriet tillämpas principen med så lite teknik och ingrepp som möjligt, svavel tillsätts så lite som möjligt, förutom en liten del svavel vid skörden i vingården så tillsätts detta bara vid buteljeringen. Detta är naturviner när de är som allra bäst. Detta innebär då också att bara naturlig jäst används, vidare så klarnas och filtreras inte vinerna innan buteljering.

Det som kännetecknar alla viner från Domaine Hauvette är att det är extremt personliga viner med finess, viner med en stor karaktär och vinerna i alla de tre färgerna får alltid toppbetyg i vinprovningar. Jag sätter denna vingård som en av, eller sannolikt den bästa av, alla i Provence. La Revue du Vin de France gav i sin guide för år 2019 Domaine Hauvette högsta betyg, dvs. tre stjärnor, och det är bara tre producenter i Provence som har den utmärkelsen. Även den franska vinguiden Bettane+Desseauve ger högsta betyg, dvs fem stjärnor.

Hans Artberg, en erfaren och respekterad vinskribent, skrev  i september på artbergomvin.nu: “Härliga viner, speciellt de från Ch Grand Boise och Domaine Hauvette. Inte fancy, jetsettare med ”extra allt”, utan rena goda finstämda Hantverk. Viner för kropp och själ.”

Prisklass: $$$ – $$$$$

Viner:

  • Jaspe (Blanc) på 100% Roussanne jäses och lagras på rostfria tankar.
  • Dolia (Blanc) på ungefär lika delar Marsanne, Clairette och Roussanne. Vinet är jäst och lagrad ett år på betongägg.
  • Petra (Rosé) på huvudsakligen Cinsault och sen lika delar Syrah och Grenache. Jäst och lagrat huvudsakligen på betongägg, en liten del även på barriquer.
  • Roucas (Rouge) på drugt hälften Grenache och sen lika delar Syrah och Cabernet Sauvignon, lagrat på stora foudres.
  • Cornaline (Rouge) från äldre vinstockar, ungefär hälften Grenache, sen Syrah och Cabernet sauvignon, lagrat på stora foudres i hela 24 månader. Vinet säljs först när det är moget.
  • Améthyste (Rouge) på huvudsakligen Cinsault och sen lika delar Grenache och Syrah. Vinet är jäst på stora ekfat och sen lagrat på betongägg.

Priset anges i butiken för de viner som är tillgängliga just nu.