Domaine la Blaque

Viner på en hög nivå!

Slut på viner, eller bara svepskäl?

Ta kontakt igen under januari 2020.

Nuvarande ägare M. Pampus köpte 1987 vingården och det lilla slottet Châteauneuf och har sedan dess renoverat vingårdarna samt byggt ett helt nytt vineri med helt ny modern utrustning där delar av vineriet ligger under mark. Vingården leds av oenologen Gilles Delsuc tillsammans med sin likaledes oenolog utbildade fru Laurence.

Vingården som omfattar 54 hektar ligger på mellan 420 och 550 meters höjd vilket gör detta till en av Frankrikes högst belägna AOP vingårdar. Från och med 2010 har man gått mot ekologisk odling och man fick sin certifiering under 2014. Mikroklimatet, den varierande marken och orienteringen av vingårdarna är optimal. Här lyser solen hela 320 dagar per år, så även om det är extremt varmt på dagen på sommaren så är nätterna kalla vilket är gynnsamt för druvmognaden då det ger en bra druvmognad tillsammans med en bevarad syra i druvan. Den långa mognadsperioden gör att skörden startar först i mitten av september. Marken består av kalkhaltig lera med stor variation, allt från kritiga jordar till tyngre lerjord. För att få hög kvalité på druvmaterialet så begränsas skördeuttaget till 35 – 40 hl/ha vilket är avsevärt lägre än AOP kraven på 55 – 60 hl/ha.

Prisklass: ??-???

Viner:

  • Réserve Blanc på Grenache blanc, Vermentino, Roussanne och Viognier är jäst på barrique, minst 50% nya, och sen lagrat under 6 månader med batonnage varje vecka.
  • Réserve Rosé på Grenache noir, Syrah och Cinsault är jäst och lagrad på barrique under 7 månader med regelbunden battonage, barriquerna är ett till tre år gamla.
  • Reserve Rouge på i stort sett 100% Syrah och en liten andel Grenache. Syrah vinet är jäst enligt macération carbonique och vinet är lagrat 12 månader på barrique.
  • Pinot noir Rouge IGP, 100% Pinot noir

Priset anges i butiken för de viner som är tillgängliga just nu.