Provence bästa viner – så mycket mer än bara rosé

Jag som ansvarar för ProvenceSpecialisten heter Göran Boman, författare till de kritikerrosade böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” samt ”The Wines of Provence – Tricolour”. Den  engelska versionen av boken diplomerades våren 2020 av den prestigefyllda internationella tävlingen Gourmand Awards och boken kan nu använda titeln ”Best in the World” i kategorien ”French Wine”!

De bästa vinproducenterna i mina böcker är utan undantag småskaliga där vinbonden själv är djupt delaktig i vinodlingen och vinfram­ställningen. Då den hantverksmässiga produktionen är alldeles för liten för att komma in på det svenska vinmonopolet så ger ProvenceSpecialisten dig möjlighet att botanisera i ett stort urval av de allra bästa vinerna från Provence från mina böcker och som du annars bara kan köpa på plats.

Fokus är på den okända skatten av vita och röda viner som finns i Provence, samt under den varmare årstiden även roséviner, men då roséviner av högre kvalité och med mer karaktär än de som är mer lättillgängliga i Sverige.

ProvenceSpecialistens utvalda viner hittar ni hos Franska Vinkompaniet, som ansvarar för logistiken från er beställning till leverans ända hem till er dörr, och som sedan 2012 har specialiserat sig på att leverera franska kvalitetsviner från mindre vinbönder. Du kan beställa så lite som en (!) flaska av varje vin och beställer du totalt 12 flaskor är leveransen hem till dig fraktfri.

Välkomna att prova mina utvalda kvalitetsviner
Göran Boman

Rosévinernas kvalitet har tydligt förbättrats under senare år, vilket vi kan se flera goda exempel på denna månad. Våra favoriter kommer alla tre från Provence. 2018 Petra Rosé från Domaine Hauvette har med sin speciella tonfiskfärg en komplex doft av olika röda bär, rosor, sötmandel, nypon m m med en silkig, vaxig textur och läskande fruktsyra. Spännande vin! Munskänkarna, 15,5 poäng vilket är det högsta betyg som Munskänkarna någonsin har gett till ett rosévin!

Munskänkarna

riktigt spännande är de vita och röda vinerna. Vitt och rött har kommit i skymundan bakom en flodvåg av bleka rosé så det är verkligen bra att Göran har stort fokus på dessa goda viner. Hans urval av producenter är en blandning av riktigt kända producenter och några okända, väl valda. Alla värda att upptäckas. Läs hela artikeln.

BKWine Februari 2021

Château Simone Blanc 2018, 17/20 poäng:

Gyllengul färg. Rik, komplex doft av aprikos, lovikavantar, smör, nötter, råtobak, kåda, grapefrukt, rostade fat, nymalt kaffe, mjölkchoklad och ett stänk vax. Fyllig, balanserad, rund, smörig smak med fet textur med en frisk fruktsyra och en mycket lång, god eftersmak.

Munskänkarnas positiva omdömen om övriga viner hittar ni i butiken.

Munskänken 2021-2

.

Innan Systemet ställde in sina provningar var det mesta jag drack nyheter som jag där tidigare blindtestat. Nu dricker jag mest standards – plus “rekommendationer” från pålitliga nätfirmor (Franska Vinkompaniet, Provence-Specialisten..

Hans Artberg (artbergomvin.nu September 20)

Här är några goda vita och röda viner från Provence som vi nyligen haft tillfälle att prova. Vinerna finns att beställa hos Provence-Specialisten. Läs om vinerna i artikeln.

  • Domaine Gavoty Grand Classique Blanc, Côtes de Provence
  • Château Simone Blanc, AOP Palette
  • Château Grand Boise 1610, Côtes de Provence Sainte Victoire
  • Les Quatre Tours Signature, Coteaux d’Aix en Provence
  • Domaine du Deffends Champs de la Truffière, Coteaux Varois en Provence
  • Domaine Hauvette Roucas, IGP Alpilles (Les Baux)
BKWine Brief 210/Forbes.com

Härliga viner, speciellt de från Ch Grand Boise och Domaine Hauvette. Inte fancy, jetsettare med “extra allt”, utan rena goda finstämda Hantverk. Viner för kropp och själ.

Perfekt nu också att ha Görans fylliga Provencebok (se Maj 20) att kolla i.”

Hans Artberg (artbergomvin.nu September 20)

“… Terrebrune Bandol Rouge, Grand Boise 1610 Rouge och Gavoty Cuvée Clarendon…. samtidigt upplever jag att det här är drickviner mer än provningsviner. Med sin finstämda frukt/syra som allra bäst vid middagsbordet.
À propos Domaine Gavoty ovan. Deras rosé (Grenache/Cinsault/Syrah) är den bästa jag provat. Sopar banan med Systemets samlade.

Hans Artberg (artbergomvin.nu November 20)

P.S. Vill du följa vad som händer inom Provence vinområden så titta in på hemsidan “Wines of Provence” och dess blogg eller följ på Facebook “The Wines of Provence – Tricolour book“. Där kan du även få mer information om böckerna “Provence – Vita, röda och även roséviner” samt ”The Wines of Provence – Tricolour”. Den information om Provence vinområden och producenter som presenteras här kommer från dessa Copyright skyddade böcker.