Provence bästa viner – så mycket mer än bara rosé

Jag som ansvarar för ProvenceSpecialisten heter Göran Boman, författare till de kritikerrosade böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” samt ”The Wines of Provence – Tricolour”. Den  engelska versionen av boken diplomerades våren 2020 av den prestigefyllda internationella tävlingen Gourmand Awards och boken kan nu använda titeln ”Best in the World 2020” i kategorien ”French Wine”!

De bästa vinproducenterna i mina böcker är oftast småskaliga där vinbonden själv är djupt delaktig i vinodlingen och vinfram­ställningen. Då produktionen är alldeles för liten för att komma in på det svenska vinmonopolet så ger ProvenceSpecialisten dig möjlighet att botanisera i ett stort urval av de allra bästa vinerna från Provence från mina böcker och som du annars bara kan köpa på plats.

Fokus är på den okända skatten av vita och röda viner som finns i Provence, samt under den varmare årstiden även roséviner, men då roséviner av högre kvalité och med mer karaktär än de som är mer lättillgängliga i Sverige.

För logistiken, från er beställning till leverans ända hem till er dörr, samarbetar jag med Franska Vinkompaniet som sedan 2012 har specialiserat sig på att leverera franska kvalitetsviner från mindre vinbönder.

Välkomna att prova mina utvalda kvalitetsviner
Göran Boman

.

Härliga viner, speciellt de från Ch Grand Boise och Domaine Hauvette. Inte fancy, jetsettare med “extra allt”, utan rena goda finstämda Hantverk. Viner för kropp och själ.

Perfekt nu också att ha Görans fylliga Provencebok (se Maj 20) att kolla i.”

Hans Artberg (artbergomvin.nu September 20)

.

Domaine du Deffends Truffiere 2016, 15/20 poäng:

Drygt medelfyllig, torr, örtig/pepprig doft av rosmarin, lavendel, svarta oliver, charkuterier och moreller. Stringent smak med frisk fruktsyra och torra tanniner i en medelfyllig kropp med lång eftersmak. Vinner på lagring!

Munskänken 2020-2

“… Terrebrune Bandol Rouge, Grand Boise 1610 Rouge och Gavoty Cuvée Clarendon…. samtidigt upplever jag att det här är drickviner mer än provningsviner. Med sin finstämda frukt/syra som allra bäst vid middagsbordet. À propos Domaine Gavoty ovan. Deras rosé (Grenache/Cinsault/Syrah) är den bästa jag provat. Sopar banan med Systemets samlade.

Hans Artberg (artbergomvin.nu November 20)

.

Ferme Blanche Cassis  2018, 15/20 poäng:

Dov, lite vaxig, “fet” doft av aprikoser, vita blommor och ett stänk akaciahonung. Balanserad, lätt kryddig smak med trevlig frukt och pigg, lite kittlande fruktsyra i en medelfyllig kropp med ett ganska elegant avslut.

Munskänken 2020-3

P.S. Vill du följa vad som händer inom Provence vinområden så titta in på hemsidan “Wines of Provence” och dess blogg eller följ på Facebook “The Wines of Provence – Tricolour book“. Där kan du även få mer information om böckerna “Provence – Vita, röda och även roséviner” samt ”The Wines of Provence – Tricolour”. Den information om Provence vinområden och producenter som presenteras här kommer från dessa Copyright skyddade böcker.