Château Grand Boise

Perfekt belägna vingårdar och ultramodernt vineri

En vingård med anor redan från 1610 som sticker ut på två sätt, dels att vingårdarna om 38 hektar ligger på mellan 300 och 640 meters höjd, vilket sannolikt är högst i Provence, och de ligger dessutom huvudsakligen på norrsidan av Mont Aurelien massivet, samt det mycket moderna vineriet. Utformningen av och utrustningen i vineriet är av allra senaste snitt och har valts med stor omsorg. Kanske är detta Provence mest moderna och state-of-the art vineri just nu.

Med detta utmärkta läge så är odlingen naturligtvis ekologisk, certifierad sen 2010, och man är på gång mot en biodynamisk certifiering. Marken består av kalkhaltig lerjord  och även med rosa marmor, med det höga läget så blir vinerna fräscha och med koncentration. Mycket arbete läggs ner i vingården för att få bästa möjliga druvkvalitet och följaktligen vill man inte i vineriet påverka vinets aromer, däremot förstärka dessa, därmed undvikes jästkulturer som påverkar doft och smak och att ha en överdriven ekfatslagring. Man eftersträvar att vinet ska ha fräschör, struktur och mineralitet.

Vineriet har precis moderniserats och det sista blev klart under 2017. På modernt vis så är vineriet byggt i tre våningar, ett för druvmottagning, pressning etc., ett för jäsning och ett för lagring så transport av druvor och must sker med gravitation. Klimatet styrs i vineriet så endast de rostfria tankarna är temperaturreglerade, och i ekfatskällaren styrs även fuktigheten så det ligger som en dimma där.

Ana Sofia Simonet, fru till Jean som ansvarar för vinproduktionen, beskrev att de speciella råa betongtankarna, dvs. utan inre beläggning, är specialdesignade för dem. Fördelen med de råa tankarna är att de ger en renare frukt i vinet. Enligt uppgift så har tillverkarens gjutform gått sönder så dessa lär bli unika.

I vineriet hittar man även betongägg och terrakottaamforor där de senare är från Italien av en speciell design där leran bränts vid högre temperatur vilket ska ge en större täthet och undvika den överoxdiering som man anser att andra amforor kan ge. För de röda vinerna så har man gått tillbaka till en modern variant av den vertikala pressen, allt för att för att få en renare must och undvika överextraktion.

På det nedersta planet hittar man 500 liters lätt rostade demi-muid fat samt större foudres från den det italienska tunnbinderiet Mastro Bottaio som de anser vara absolut bäst.

Ungefär hälften av produktionen är rosévin, 10 – 15% vitt vin och resterande 35 – 40% är rött vin. Man håller på att plantera ytterligare 7 hektar och då kommer andelen rött och vitt vin att öka.

Hans Artberg, en erfaren och respekterad vinskribent, skriver på artbergomvin.nu:
Härliga viner, speciellt de från Ch Grand Boise och Domaine Hauvette. Inte fancy, jetsettare med ”extra allt”, utan rena goda finstämda Hantverk. Viner för kropp och själ.”

” ”Enda sättet att bedöma vin är att dricka det till mat.” Är det så? ……Nätköpen. Hur skulle jag ha bedömt dem blint? Hade jag fångat druvorna i Terrebrune Bandol Rouge, Grand Boise 1610 Rouge och Gavoty Cuvée Clarendon (Mourvèdre, Syrah resp Rolle)? Förhoppningsvis. Men samtidigt upplever jag att det här är drickviner mer än provningsviner. Med sin finstämda frukt/syra som allra bäst vid middagsbordet.
Ett bevis på att Château Grand Boise lyckats väl med att få fram ren frukt i fräscha viner!

Prisklass: $$$ – $$$$

Viner:

  • Château Grand Boise Blanc på 100% Vermentino (Rolle). Jäst på råa betongtankar och demi-muid fat, därefter lagring 6 månader på råa betongtankar och demi-muid fat.
  • 1610 Blanc på 100% Vermentino (Rolle). Jäst och lagrat på amforor och demi-muid fat.
  • Château Grand Boise Rosé på ca hälften Grenache sen Syrah och en liten andel Cinsault. Direktpressad och sen jäst på rostfria tankar.
  • Jadis Rosé på huvudsakligen Grenache och sen Syrah från speciella parceller. Jäst och sen lagrat på betongägg och demi-muid fat.
  • Château Grand Boise Rouge på  en majoritet av Syrah, sen Grenache och en liten andel Cabernet sauvignon. Jäst på råa betongtankar varefter vinet lagrats på foudres och betongtankar.
  • 1610 Rouge på en majoritet av Syrah, sen Grenache och en liten andel Cabernet sauvignon från speciella parceller. Jäst på demi-muid till 70% och resten på betongtank, lagrat på foudres och amfora.

Priset anges i butiken för de viner som är tillgängliga just nu.